Balstraat

Beschrijving

Van Peperstraat naar Rolweg. Oorspronkelijke naam "Balcstraete" verwijzend naar de familienaam "Balc". Huidige naamgeving sinds 1559 als vervorming van de vroegere naam. Vroeger overwegend een sociale bestemming, nu woonfunctie naast de Kantschool en het Stedelijk Museum voor Volkskunde. Marcus Gerards (1562) tekent aan westzijde de Jeruzalemkerk, het godshuis voor de arme vrouwen en een tuinmuur. Aan oostzijde hoekhuis met ommuurde tuin, zijstraat "Den Diefhoek" en een bouwblok met achterliggende tuinen die doorlopen tot laatst genoemde straat.

Thans gekasseide straat met recht tracé . westzijde ingenomen door de Jeruzalemkerk, het voormalig "godshuis voor arme vrouwen" (zie Peperstraat) en de Kantschool van de zusters apostelinnen (nummer 14) sinds 1835 gevestigd op het domein van Adornes aan de Peperstraat. In 1899 bouwen de zusters een kant- school naar ontwerp van architect E. Van Heede (?), omschreven als een "Spellewerkschool in den hof van het klooster der zusters apostelinnen". Het resultaat is een gebouw met bakstenen lijstgevel en twee bouwlagen onder zadeldak; segmentboogvormige deur- en vensteropeningen. Rechts een lage aanbouw. Aan de straatkant zijn de gebouwen afgesloten van de openbare weg door een twee en een halve meter hoge muur, gesteund door achterover-hellende steunberen. Oostzijde met vrij homogene bebouwing bestaande uit overwegend woningen van een bouwlaag al dan niet met Vlaamse gevel. Volgens L. Devliegher is het uitzicht van nummers 9-19 het gevolg van de verbouwing circa 1954-1955: enkel het dakvenster van nummer 15 is nog oorspronkelijk. Het einde van de straat sinds de 17de eeuw ingenomen door zogenaamd "steene cameren", sinds 1973 Stedelijk Museum voor Volkskunde (nummers 27-41) dat ook nummers 43-45 heeft ingepalmd en ook nummers 32-40 aan de Rolweg. Ook eenheidsbebouwing van eenvoudige 19de-eeuwse lijstgevels van twee à vier traveeën en twee bouwlagen zie nummers 1-9, nummers 21-23. Tussen nummers 23-25 een muurkapelletje met Onze-Lieve-Vrouwebeeldje. Hoekpand bij Jeruzalemstraat van 1937.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 71/1899, nummer 274/1937, nummer 87/1955, nummer 21/1954.
  • BEERNAERT B., Open Monumentendag Vlaanderen. Monumenten en arbeid, Brugge, 1997, p. 7-10.
  • BRUGGEMAN M., Brugge en kant. Een historisch overzicht, 1985.