Sterstraat

Beschrijving

Van Sint-Gilliskerkstraat naar Noord-Gistelhof. Naam verwijzend naar het huis zogenaamd "De Sterre" op de noordoosthoek van de straat. Marcus Gerards (1562) tekent aan de zuidkant, het verlengde van de Schottinnenstraat onder meer met blinde muur waarin poortje. Ter hoogte van huidig nummer 38/ Korte Raamstraat van 1905-1992 locatie van gebouwen van een industriële bakkerij. zuidkant heden gedomineerd door tuinmuren en achterhuizen horend bij Gouden-Handstraat, onder meer: nummer 1, oorspronkelijk een stapelhuis nu horend bij Gouden-Handstraat nummer 9, daarnaast 17de-eeuwse(?) muur met gebruik van wisselende baksteenlagen en met rechts de puntgevel van het tuinhuis van 1789 (zie Gouden-Handstraat nummer 3). Aan de noordkant voornamelijk woonfunctie, soms ter vervanging van magazijnen. Gekasseide straat met recht tracé en een knik ter hoogte van Oost-Gistelhof, op het einde verbredend aan de zogenaamde vijfhoek. Zowel diep- als breedhuizen van twee à vier traveeën en een à drie bouwlagen onder zadel- of schilddak. Oudste bebouwing uit 16de tot 17de eeuw onder meer nummer 30. Weinig oorspronkelijke gevelopstanden, in de loop van de 19de eeuw aanpassen van muuropeningen onder meer nummer 5 (1891), verbouwen van tuit- tot lijstgevels en optrekken met één bouwlaag, zie nummer 28 (1881) - met beeldnis reeds in de oudere gevel - en nummer 36 (1879); op de hoek met de Kleine Hoedenmakersstraat (1874) stond oorspronkelijk een trapgevel. Voorts in de loop van de 19de eeuw: nummer 1 van 1860 in plaats van een magazijn en verhoogd in 1872, nummers 11-15 (oorspronkelijk doorlopend tot tegen Oost-Gistelhof nummer 21), het laag huisje nummer 14, nummers 20-26 (1838) is eenheidsbebouwing met doorlopende lekdrempels op de bovenverdieping, nummer 18: in 1891 van twee tot één huis verbouwd. Nummers 32-34 met historiserende gevels van 1880. Verder vervangen van muren door huis, zie nummer 2 (1871) en nummer 6-8 (1935) naar ontwerp van architect A. Goigne (Brugge). Nieuwbouwcomplex nummer 38/ Korte Raamstraat (1992) naar ontwerp van architect P. Salens (Brugge) in plaats van uitgebrand pand van voormalige industriële bakkerij van 1905. Nummer 30 is een "Kunstige Herstelling" van 1992 naar ontwerp van architect L. Laisnez (Brugge).

• Dienst Infrastructuur en Ruimtelijke Ordening Brugge, Bouwvergunningen, nummer 1538/1992.
  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 18/1838, nummer 157/1860, nummer 157/1871, nummer 13/1872, nummer 133/1874, nummer 36/1879, nummer 21/1880, nummer 106/1881, nummers 71 en 98/1891, nummer 148/1905, nummer 716/1935.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 394.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia