Sint-Gilliskoorstraat

Beschrijving

Van Collaert Mansionstraat naar Langerei. Naam afgeleid van de ligging in het verlengde van en aan de koorzijde van de Sint-Gilliskerk. Voornamelijk woonfunctie, enkele garages. Rechte gekasseide straat. Voornamelijk breedhuizen van twee à acht traveeën en één à drie bouwlagen. Gevarieerde bebouwing met oudste kern uit de 16de tot de 17de eeuw, zie nummers 2, 11, 19; nummer 3-5: oorspronkelijk twee huizen in het derde kwart van de 20ste eeuw verbouwd tot één woning met garage, zie huidig. Verder verankerde bakstenen 19de-eeuwse lijstgevels: nummers 6-12; lage huisjes nummers 14, 16, nummer 7 vormt in 1852 samen met Sarepta nummers 4-6 één geheel, nummer 9 had op de tweede bouwlaag oorspronkelijk doorlopende lekdrempels. In 1874 wordt de lijstgevel van nummer 13 met een tuitgevel verhoogd. Nummers 15-17: oorspronkelijk twee huisjes met zadeldak, in de loop van de eerste helft van de 20ste eeuw verhoogd; nummer 4, volledig vernieuwd in de tweede helft van de 20ste eeuw bewaart links oudere steunbeer.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 55/1839, nummer 99/1852, nummer 91/1874.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 337.