Sint-Gilliskerkhof

Beschrijving

Van Balie- naar Collaert Mansionstraat. Naam afkomstig van het voormalige kerkhof van de Sint-Gilliskerk, in 1357 uitgebreid en opgesplitst in drie delen waaronder zogenaamd boerenkerkhof gesitueerd ten noorden van de Sint-Gilliskerk en behouden tot 1784 zie decreet van Jozef II over de afschaffing van begraafplaatsen rond kerken en kapellen in de binnenstad. Naam aanvankelijk gebruikt voor alle straten rond de kerk, vanaf 1920 enkel hier bewaard. Traditioneel woonfunctie, ook hotelfunctie. Rechte, gekasseide straat. Aan de zuidkant, kerk onder meer met sacristie; plantsoen. Breed- en diephuizen van twee à drie traveeën onder zadeldak. Bijna overwegend 16de tot 17de-eeuwse bebouwing veelal met bewaarde kernen en met 18de-eeuwse en 19de-eeuwse aanpassingen. Nummer 8: huidig uitzicht van 1928, in plaats van lijstgevel van drie traveeën en twee bouwlagen.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 289/1928.
  • BEERNAERT B., Open Monumentendag Vlaanderen. Monumenten van vervoer(ing), Brugge, 1994, p. 5.