Kleine Hoedenmakersstraat

Beschrijving

Van Hoedenmakers- naar Sterstraat, halverwege onderbroken door West-Gistelhof. Naamgeving zie Hoedenmakersstraat. Vanouds woonfunctie met arbeidershuizen. Korte, rechte gekasseide straat uitlopend op een vijfhoek met beeldbepalend herbouwd hoekhuis nummer 19 ter vervanging van een lager gebouwencomplex, 1884. Eerste deel van zuidkant volledig ingenomen door zijgevels van Hoedenmakersstraat nummer 18-20 en West-Gistelhof nummer 23. Voornamelijk breedhuizen van twee à drie traveeën en twee à drie bouwlagen met kernen opklimmend tot de 16de tot 17de eeuw. Enkele oorspronkelijke gevelopstanden onder meer nummers 8-12 en 15. In de loop van de 19de eeuw aanpassen van topgevels tot lijstgevels onder meer nummer 3 (1847) en nummers 17-19 (1884). Voorts eenvoudige bepleisterde of beschilderde lijstgevels. Nummer 9 was in 1838 samen met West-Gistelhof nummers 36-40 een dubbelhuis met vijf traveeën; nummer 11 verhoogd in 1884; nummer 1 geldt als "Kunstige Herstelling" van 1984 naar ontwerp van architect E. Vyncke (Brugge) en is volledig vernieuwd. Het 20ste-eeuwse parement van nummer 5 refereert aan de oorspronkelijke gevel.

• Dienst Infrastructuur en Ruimtelijke Ordening Brugge, Bouwvergunningen, nummer 1878 /1984.
  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 86/1838, nummer 35/1847, nummers 19, 52 en 83/1884.