Biddersstraat

Beschrijving

Van Sint-Clara- tot Lange Raamstraat. Straatnaam verwijst naar aanzeggers van sterfgevallen of bidders. Het "vuil reitje" (zie Annuntiatenstraat) liep tot aan de Biddersstraat waar, zie restanten, vermoedelijk een aanlegsteiger was ten behoeve van de middeleeuwse aanlegplaats "het Wijk". Bij Marcus Gerards (1562) gedeelte- lijk als verlengde van de Lange Raamstraat en vanaf de Annuntiatenstraat als Freren Acker aangeduid; vanaf Noord-Gistelhof liep een straatje naar het toenmalige "vuil reitje" en kruiste de Biddersstraat ter hoogte van nummer 45; voorts naast huizen overwegend tuinmuren. In de eerste helft van de 19de eeuw bebouwd met arbeidershuizen. Heden woonfunctie. Gekasseide, nagenoeg rechte straat.

Breedhuizen van twee à vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Enkele 17de-eeuwse huizen met combinatie van lijst-en tuitgevel als nummers 29-33 en nummer 30, nummer 32 met 17de-eeuwse(?) kern en gevel van 1994. Verder eenheidsbebouwing voornamelijk uit het tweede kwart van de 19de eeuw met al dan niet bepleisterde of beschilderde bakstenen lijstgevels, vaak met door- lopende dorpels op de bovenverdieping. Achtereenvolgende bouwprojecten van arbeiderswoningen meestal ter vervanging van muren: nummers 38-46 (1833) met oorspronkelijk typische halfronde vensters op de bovenverdieping nummers 21-27 (1835), nummers 1-19 (1836), nummers 47-69 (1838), nummers 10-26 (1846), nummers 48-62 (waarschijnlijk 1846). Nummer 42 met art-deco-inslag is een verbouwing van 1932 naar ontwerp van architect A. Goigne (Brugge). Nummer 2, vroeger deeluitmakend van Sint- Clarastraat nummer 38, is in 1986 verbouwd naar ontwerp van architecten H. Markey en O. Vermandele (Brugge), plaatsen van toegangshek in plaats van blinde muur. Huidig nummers 4-6 van 1992 naar ontwerp van architect F. Delacourt (Brugge) vervangen vier bakstenen gevels uit het vierde kwart van de 19de eeuw van tweeënhalve bouwlaag, nummers 68-70 van 1993 naar ontwerp van architect L. Morel (Brugge) in plaats van huisjes van 1845.

• Dienst Infrastructuur en Ruimtelijke Ordening Brugge, Bouwvergunningen, nummer 2183/1986, nummer 812/1992, nummer 1018/1993, nummer 287/1994.
  • Stadsarchief Brugge,

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia