Hugo Losschaertstraat

Beschrijving

Van Schutters- naar Ezelstraat. Zogenaamd naar de verder ongekende Hugo Losschaert; straatnaam voor het eerst gebruikt in 1305. Op de kaart van Marcus Gerards (1562) getekend als smalle, volledig ommuurde straat met op de hoek met de Schuttersstraat een imposant huis met traptoren. Sinds 1668 deels gedomineerd door kerk en klooster van de theresianen (zie Achiel Van Ackerplein). In 1883 vestigen theresianen zich in klooster op hoek met Schuttersstraat.

Rechte, gekasseide straat aan oostzijde volledig gedomineerd door de tuinmuren van het theresianenklooster zie Schuttersstraat; aan westzijde door het school- gebouw en de neogotische vleugel van de voormalige Rijksnormaalschool zie Sint-Jorisstraat nummers 69-71.

• BEERNAERT B., Open Monumentendag Vlaanderen. Zorg & zin voor kleur, Brugge, 1996, p. 26-27.
  • ROTSAERT J., Op wandel in de Ezelstraat. Toponymische sprokkelingen in en om een oude Brugse poortstraat, in Brugs Ommeland, XV, 1984, nummer 4, p. 185-203.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia