Zirkstraat

Beschrijving

Van Lange Koepoortstraat naar Zakstraat. Oude benaming reeds in gebruik sinds de 13de eeuw. Zoutstraat? of afgeleid van een familienaam? Tot 1477 westwaarts afgesloten door de burchtmuur, daarna via de "Zakbrug" rechtstreeks verbonden met de burcht. Wat de resterende bebouwing betreft; deze is zeer verschillend van stijl en kwaliteit. Markant hoekpand van 1577 (Vleeshouwersstraat) naast stijlvolle burgerhuizen uit de tweede helft van de 19de eeuw of het eerste kwart van de 20ste eeuw. Voorts vrij banale lijstgevels met oude kern, waartussen twee bewaarde trapgevels. Architectuurhistorisch zeer belangrijk pand op nummer 34. Speciale vermelding verdient ook het nummer 28.

Auteurs: Plomteux, Greet; Goossens, Miek