Raamstraat

Beschrijving

Van 't Zakske naar het Pastoor Van Haeckeplantsoen. Zogenaamd naar de ramen waarop het laken vroeger werd gespannen en die veelvuldig stonden opgesteld in de stad. In de Middeleeuwen, belangrijke straat in stadswijk "Cattevoorde", waar lakennijverheid een belangrijke kostwinning was. Op de Marcus Gerardskaart (1562) eindigt de straat op een muur met poort waarachter een groot weiland; voorts smalle zijstraat, zogenaamd "Korte Rozendalstraat", richting Rozendal. In de loop van de 19de eeuw locatie van enkele industrië le bedrijven zoals ijzergieterij "De Jaegher" - ontstaan in 1855 en in 1891 gefusioneerd met de gieterij aan de Gieterijstraat - ook de gieterij "Leclercq-Bourguignon", later opgevolgd door "Fleurman-Bourguignon" - ter hoogte van nummers 28-30 - en tenslotte de brouwerij "De os" (1839-1957) (nummer 1bis). Sinds 1919 locatie van godshuis "De Croeser" (nummers 29-57). Heden op één bedrijf na uitsluitend woonfunctie.

Gekasseide straat met haast recht verloop. Heterogene bebouwing waarvan verschillende panden in kern opklimmen tot de 16de eeuw en tegelijk een vrij authentieke opstand bewaren onder meer nummer 10. Voornamelijk breedhuizen van twee à drie traveeën en twee bouwlagen onder zadel- en schilddaken onder meer uit de 19de eeuw zoals nummers 32-34. Voorts dominerende eenheidsbebouwing uit de 19de tot de 20ste eeuw onder meer nummers 17-23 van 1896 ter vervanging van een industrieel pand, nummer 17 verhoogd in 1932; nummers 38-50, geheel van acht arbeidershuizen van twee traveeën en twee bouwlagen uit de eerste helft van de 20ste eeuw.; nummers 52-56 van 1889 als verbouwing van een drukkerijwerkplaats; nummers 89-101 uit het tweede kwart van de 20ste eeuw. Nummers 59-73, geheel van acht huizen van twee à drie traveeën en twee à drie bouwlagen met historiserende lijstgevels gebouwd in 1912 naar ontwerp van architect C. d’Hooghe (Brugge), deels op de gronden van de voormalige ijzergieterij "De Jaegher". Nummer 28-30, weinig vernieuwende baksteenbouw van circa 1955 naar ontwerp van "ARCHITECT / N. BULLYNCK / BRUGGE" - zie gevelsteen in plint - ter vervanging van de gieterij "Fleurman-Bourguignon", zich uitstrekkend over perceel tot aan Ezelstraat nummer. 43-45.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 67/1889, nummer 172/1896, nummers 43, 55, 76, 109, 283, en 366/1912, nummer 1222/1932.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia