Pastoor Van Haeckeplantsoen

Beschrijving

Parkje aan het einde van de Raamstraat, ingesloten tussen bebouwing van Gulden-Vlieslaan en Ezelstraat en toegankelijk via doorgang in Ezelstraat nummer 119-121. Zogenaamd naar de opmerkelijke pastoor Van Haecke (1829-1912), onderpastoor van de Sint-Jakobsparochie en kapelaan van Heilige-Bloedkapel, auteur van volks- verhalen en uitgesproken flamingant. Oorspronkelijk binnentuin van het neoclassicistisch herenhuis, in 1911 gebouwd door baron de la Kethulle aan de Gulden Vlieslaan ter hoogte van huidige nummers 61-65. In het kader van het BPA Sint-Joos, aangekocht in 1981 door de Stad en in 1983 opgeknapt onder meer met de aanleg van zithoekjes met banken en wandel- paadjes. Klein, quasi volledig ingebouwd park met centraal vijvertje. Merkwaardig bomenbestand onder andere bestaande uit Japanse notenboom, moerascypres, Engelse veldiep en moerbei.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 270/1911.
  • ADRIANSENS W. (e.a.), Groen Brugge, Brugge, 1987, p. 67.