Blokstraat

Beschrijving

Van Klaverstraat naar Koningin Elisabethlaan. Eertijds zogenaamd "Bachten Schermers" wijzend op het oorspronkelijk verloop van de straat in het verlengde van de huidige Schuttersstraat; huidige naam mogelijk afgeleid van het 16de-eeuwse blokhuis of over de straat gebouwd huis, afgebeeld op de kaart van Marcus Gerards (1562) ter hoogte van de achterkant van de Schuttersgilde zie Sint-Jorisstraat. Voornamelijk bewoning, ook garages onder meer van panden aan Koningin Elisabethlaan; voorts enkele commerciële activiteiten onder meer drukkerij.

Gekasseide straat met licht krommend tracé naar Koningin Elisabethlaan toe en grillige rooilijn, vastgelegd in Koninklijk Besluit van 24 juni 1873. Kleine bebouwing, opklimmend tot de 16de eeuw. Voornamelijk breedhuizen van twee à drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen) uit de 19de eeuw tot de eerste helft van de 20ste eeuw, met bakstenen (bepleisterde) lijstgevels (nummer 7, 20, 22 (1898), 24). Nummer 2-10, eenheidsbebouwing van vijf huizen, gebouwd in 1902 "op naakte grond". Nummer 9-15, eenheidsbebouwing van vier huizen met bepleisterde lijstgevels van 1840, als verbouwing van een oudere constructie zie verankeringen. Nummer 12-18, geheel van vier huizen uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Ook woningen in historiserende stijl onder meer nummer 17, nummer 42, nummer 44, nummers 31-37 van 1909 naar ontwerp van architect L. Andries (Brugge). Nummer 28, voormalige portierswoning van 1940 bij Elf-Julistraat nummer 25, nu deel van het bedrijf. Banale baksteenbouw uit jaren 1970-1980.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 58/1898, nr. 115/1902, nrs. 193 en 435/1909.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia