Oudenaardestraat

Beschrijving

Lange straat met licht gebogen tracé, vertrekkend aan het kruispunt van de Harelbekestraat, de Beukenhofstraat en de Peter Benoitstraat. Uitvalsweg naar Ingooigem.

Straat met woonfunctie, tevens ook vestigingsplaats van verschillende bedrijven, voornamelijk uit de textielindustrie. Commerciële functie door de aanwezigheid van hotel zogenaamd "Rembrandt" (nummer 22).

De basisbebouwing klimt op tot in het laatste kwart van de 19de eeuw en bestaat voornamelijk uit burgerwoningen. Eenvoudige bakstenen lijstgevels van twee à vier traveeën en een à twee bouwlagen, veelal met vernieuwd schrijnwerk, onder meer nummer 18, nummer 28-30 en nummer 35. Nummer 10, cafeetje van één bouwlaag.

Verder ook bebouwing uit het interbellum, met name nummer 19 naar verluidt van 1926 met achtergelegen schrijnwerkerij, nummer 24, nummer 32 en nummer 34.

Tevens industrie, onder meer nummer 84-86, zogenaamd "Steverlynck dyeing - coating - laminating", bedrijf opgericht in 1907-1908 door de gebroeders Steverlynck en de familie Verhaeghe als textielbedrijf met eigen garenveredeling. Deze fabriek groeide uit tot één van de grootste garenververijen van het land. Tien beuken van rode baksteen onder sheddaken met bewaarde geriemde schouw. Verder badstofweverij zogenaamd "Bytebier", opgericht in 1944.

• Dit is West-Vlaanderen, deel 3, Sint-Andries, 1962, p. 1942 en 1947.
  • BLOKEEL L., Van der Vichte. De gemeente, de parochie, de heerlijkheid, het geslacht, Vichte, 1975, p. 22.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie