Wolstraat

Beschrijving

Van Korte en Lange Koepoortstraat naar Wijngaardbrug. Werd aanvankelijk "groot Coppenol" of "Cobbenhol" genoemd. Waarschijnlijk sinds de 16de eeuw Wolstraat genoemd, nadat deze naam voor de voormalige Wolstraat, nu Oude Beurs, in onbruik was geraakt. In beide straten waren wolmagazijnen van de Engelsen gevestigd.

Krommend straattracé. Overwicht van eenvoudige bepleisterde of gecementeerde lijstgevels geritmeerd door enkele topgeveltjes. Begane grond met winkelpuien en enkele zeer fraaie poortjes. De heterogene noordzijde tussen Coppenolstraat en Wijngaardbrug is sterk horizontaal gelijnd; onderdorpels. bovendorpels, dak- en puilijsten van een zevental opeenvolgende panden liggen in elkaars verlengde. Merkwaardig aantal houten winkelpuien uit het vierde kwart van de 19de eeuw of het eerste kwart van de 20ste eeuw (nummers 15, 17, 21. 23, 25, 29, 43, 45, 26, 46).

Auteurs: Plomteux, Greet; Goossens, Miek