Harelbekestraat

Beschrijving

Uitvalsweg richting Deerlijk (N 36). Straat met recht tracé, aangelegd in 1852. Woon- en voornamelijk in het begin van de straat ook commerciële functie.

Aaneengesloten bebouwing in het centrum, weinig bebouwd naar de grens met Deerlijk toe. De basisbebouwing bestaat voornamelijk uit burgerhuizen uit het begin van de 20ste eeuw. Breedhuizen van drie à vier traveeën onder pannen zadeldaken, onder meer nummer 11 verfraaid met granito lateien en nummer 49 burgerhuis met poort en laadluik, vernieuwd schrijnwerk maar bewaard glas-in-loodbovenlicht boven deur. Tevens restant van voormalige landelijke bebouwing met nummer 1 zogenaamd "Schuur ter Vichten".

• BLOCKEEL L., Vichte in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1973, prent 14.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie