Wijngaardbrug

Beschrijving

Op de samenvloeiing van Minderbroedersrui en Sint-Katelijnevest. Klimt op tot de aanleg van de eerste ruien in de 12de eeuw, en werd vermoedelijk omstreeks 1200 versterkt met een poort. Laatst genoemde zou in de 15de eeuw volledig begroeid zijn geweest met wijnranken. In 1517 werd ze gesloopt.

Aan de noordzijde gerestaureerd hoekpand, zogenaamd "huis Van der Elst". Aan de zuidzijde, bepleisterde en beschilderde lijstgevels van verschillende hoogte uit de 19de eeuw, enkele met oude kern. Reeks fraaie houten winkelpuien, omstreeks 1900 te dateren.

Auteurs: Plomteux, Greet; Goossens, Miek