Heirbaan

Beschrijving

Straat met licht gebogen tracé, verbindingsstraat tussen Vichte en Anzegem gelegen tussen de Oudenaardestraat en de Vichtsesteenweg. Reeds aangeduid op het landboek van 1736 onder de benamingen "Eirbane die leedt van Cortrijck naer Audenaerde" of "Eirreweigh".

Straat met woonfunctie, tevens ook vestigingsplaats van enkele bedrijven.

De basisbebouwing bestaat uit burger- en arbeidershuizen uit de 19de of het eerste kwart van de 20ste eeuw. Eenvoudige bakstenen lijstgevels veelal met vernieuwd schrijnwerk. Lage arbeidershuisjes uit het laatste kwart van de 19de eeuw zijn onder meer nummer 83-85, deels in vervallen toestand en nummer 86. Burgerwoningen met twee bouwlagen uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, onder meer nummer 24 met aflijnende tandlijst en verfraaid met arduin, nummer 30 en nummer 104-106 verfraaid met gele sierbaksteen.

Industrie voornamelijk met betrekking tot de textielnijverheid met "Geco tiseco" en "Escolys textiles".

• SANTENS F., Ingooigem in 1736, Vichte, 1994, p. 22.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie