Stientjesstraat

Beschrijving

Lange, landelijke straat met bochtig tracé, gelegen tussen de Vichtsesteenweg en de Sterhoek. Tracé deels aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778), volledig weergegeven op de Atlas der Buurtwegen (circa 1845).

Straat met woonfunctie, waarvan de basisbebouwing bestaat uit arbeiders- en burgerhuizen en enkele hoeves, onder meer de historisch belangrijke hoeve zogenaamd het "'t goed ten Heede". Voorheen vestigingsplaats van de hoeve het "Goed ten Broerse", achtereenvolgens in eigendom van de Tempeliersorde en de Ridders van Malta. Bronnen uit de 14de eeuw omschrijven het goed als ruime hoeve met bijhorende kapel. Vandaag is de oude bebouwing totaal verdwenen.

Verder ook een voormalig baanwachtershuisje (nummer 39) thans omgevormd tot woning en een klein wegkapelletje uit de jaren 1950.

• SPELEERS F., DUCATTEEUW E., GOEMINNE L., en andere, Zoektocht door Anzegem in 1782 en 2003, in De Gaverstreke, 31, 2003, p. 139-140.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie