Kruisweg

Beschrijving

Straat, gelegen in het verlengde van de Kerkstraat en lopend tot aan het kruispunt van de Vichtsesteenweg, de Grote Leiestraat en de Heuntjesstraat. Kruispunt gedynamiteerd door de Duitsers op het einde van de Eerste Wereldoorlog. Straat gelegen in het gehucht met dezelfde naam, als "Cruyswegh" aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778).

Voornamelijk woonfunctie, voorheen ook vestigingsplaats van verschillende herbergen, zie opschriften in casementen.
De basisbebouwing klimt op tot in het laatste kwart van de 19de eeuw en bestaat voornamelijk uit burgerhuizen. Breedhuizen van twee à vijf traveeën en twee bouwlagen, veelal met vernieuwd schrijnwerk. Nummer 6 als voorbeeld van een diephuis.

Nummer 4, herenhuis gelegen in doodlopend steegje dwars op de hoofdstraat ingeplant. Woning met oudere kern, thans met vernieuwde gevel.

• SANTENS F., SPELEERS F., DUCATTEEUW E., Historische wandeling door Anzegem, in De Gaverstreke, 31, 2003, p. 115.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie