Hoeve Hof van Oranje

Tekst van Hoeve Hof van Oranje (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/9835)

Zogenaamd Hof van Oranje, met resten van omwalling. Mooie inplanting in een beboomde omgeving, met onder meer treurwilg. Eertijds zogenaamd goed ten Haandert, reeds vermeld in de 15de eeuw. Tot 1772 stond er een klein kasteel.

Vervallen hoeve met witgekalkte bakstenen gebouwen op gepikte plint onder pannen zadeldaken met variërende hoogten; groepering rondom een rechthoekig gekasseid erf met mestvaalt. Datering 1773 op de arduinen latei van het voetgangersdeurtje (ten zuidoosten). Inrijpoort opgenomen in het dienstgebouw ten zuidoosten. Rondboogpoort gevat in een geprofileerde omlijsting van arduin met sluitsteen; bakstenen korfboogpoort in de erfgevel.

Ten noordoosten, boerenwoning van het dubbelhuistype, van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat) met overstek op houten daklijstbalkjes, daterend uit de 18de eeuw doch later aangepast. Sporen van muurvlechtingen aan de linker zijgevel wijzen op een verhoging met de tweede bouwlaag. Erfgevel op plint van zandsteen. Getoogde vensters en twee rechthoekige vensters onder houten latei (19de eeuw). Behouden schouderboogdeur uit de tweede helft van de 18de eeuw in een kwartholle omlijsting van arduin op neuten met acanthusblad-sluitsteen en steekboogvormige druiplijst met gestrekte uiteinden; acanthusblad op de gestrekte tussendorpel. Recentere aanbouw tegen achtergevel. Links, éénlaagse aanbouw van drie traveeën met twee grote rechthoekige vensters (19de eeuw).

Ten noordwesten stalvleugel met veldpoort, steekboogpoort, in een vlakke omlijsting van arduin en rechthoekige deur met rechtstanden en mijterboogvormige monolietlatei van arduin.

Zuidoostelijke stalvleugel: korfboogdeur in een beschilderde omlijsting van zandsteen en steekboogdeur van arduin, 1772 gedateerd op de latei.

Links, hoger dienstgebouw met inrijpoort, rechthoekige staldeuren in een vlakke omlijsting van arduin en rondboogvormig bovenvenster in een omlijsting van zandsteen met sleutel.

Volledig bouwvallige schuur op de zuidwestzijde.

  • DE POTTER F.-BROECKAERT J., Geschiedenis van de gemeenten der provincie Oost-Vlaanderen, Gent, reeks V, dl.IV

Bron: D'HUYVETTER C., DE LONGIE B. & EEMAN M. met medewerking van LINTERS A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5n2 (H-Z), Brussel - Gent.
Auteurs:  d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve Hof van Oranje [online], https://id.erfgoed.net/teksten/9835 (geraadpleegd op ).