Pastorie Sint-Martinusparochie

Tekst van Pastorie Sint-Martinusparochie met tuin (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/9798)

Pastorie met voortuin, verbonden door onverhard wegje met kerk. Voorheen, dubbelhuistype met één bouwlaag van vier traveeën (nok loodrecht op de straat), jaartal 1731 op cartouche boven deur. Zwaar verankerde baksteenbouw op afgeschuinde plint in zandsteen. Eind 19de eeuw, verhoogd met één bouwlaag, uitgebreid met twee linker traveeën onder topgevel en voorzien van gecementeerd en beschilderd parement. Rechthoekige vensters met arduinen lekdrempels. Aangepaste benedenvensters met rolluikkasten. Rechthoekige deur met zandstenen negblokken, zandstenen tussendorpel op consoles, getralied bolkozijn als bovenlicht. Daarboven reliëfje met calvarie. Rechts aanbouw onder schilddak. Beraapte en beschilderde zijgevels. Ten westen, haakse witgeschilderde bakstenen aanbouw onder zadeldak (Vlaamse pannen), wellicht met oudere kern, aangepast in de 19de eeuw. Rechthoekige vensters onder houten lateien, gedichte muuropeningen.

Auteurs:  d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle