Parochiekerk Sint-Pieters-Banden en Sint-Berlindis

Tekst van Parochiekerk Sint-Pieters-Banden en Sint-Berlindis (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/9774)

Van de voormalige parochiekerk gelegen aan de Grotenbergestraat (wijk Kerkhoek) rest enkel het gedesaffecteerde kerkhof. Huidige neogotische parochiekerk in geplant op de hoek van de Grotstraat en de Parkstraat en omgeven door lindebomen. Opgetrokken naar ontwerp van priester-architect Clarysse van Brugge in 1853-1855.

De plattegrond ontplooit een ingebouwde westtoren, een driebeukig schip van drie traveeën en een smaller koor met een rechte travee en driezijdige sluiting, geflankeerd door twee lage sacristieën. Afdekking door middel van zadeldak (leien). Baksteenbouw met verwerking van arduin. Westgevel gemarkeerd door uitspringend portaaltravee uitlopend op een achtzijdige toren onder ingesnoerde naaldspits. Korfboogportaal in een geprofileerde omlijsting van arduin. Zijbeuken en koor geritmeerd door middel van steunberen met versnijding en spitsboogvensters. Pseudobasilicale opstand. Bundelpijlers. Kruisribgewelven in midden- en zijbeuken; straalgewelf in koor.

Mobilair: Neogotisch meubilair.

• DE POTTER F.-BROECKAERT J., Geschiedenis van de gemeenten der provincie Oost-Vlaanderen, Gent (1900), reeks V, dl.II

Auteurs:  d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle