Parochiekerk Sint-Martinus

Tekst van Parochiekerk Sint-Martinus met kerkhof (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/9337)

Zaalkerkje uit de 16de eeuw (?) met later pseudotransept (18de eeuw ?) achterin gelegen op de heuvelrug aan de hoek van de Eichem- en Lindenbergstraat; klein kerkhof met bakstenen muur onder ezelsrug. Oorspronkelijk afhankelijk van het kapittel van Nijvel.

De plattegrond vertoont: een beuk van twee traveeën, met bekronend westtorentje, noordelijke en zuidelijke transeptarmen van één travee met vlakke sluiting en een lager koor van twee rechte traveeën met driezijdige sluiting. Bak- en zandsteenbouw op afgeschuinde plint van zandsteen, onder zadeldaken (kunstleien). Gecementeerde verankerde westgevel. Laatgotische rondboogpoort in geprofileerde omlijsting uitlopend op sokkeltjes en bekroond met een accoladeboogvormig druiplijstje met kruisbloem; nisje met recent Sint-Martinusbeeld, oculus daarboven; verweerde waterlijsten. Enkelvoudig versneden steunberen aan weerszij van het portaal. Met leien beklede vierkante toren met achtzijdige ingesnoerde spits. Schip onder zadeldak met aandaken; uitstekend oostelijk aandak met vlechtingen en oculi; hoeken gestut door middel van zware steunberen met speklagen en twee versnijdingen spitsboogvensters met zandstenen onderdorpels en hoekblokken afwisselend met baksteen voor de stijlen; gedichte rechthoekige zandstenen deur in noord- en zuidgevels. Noordelijke en zuidelijke transeptarmen onder lager zadeldak; puntgevel met aandak, muurvlechtingen, hoekstenen; zandstenen steekboogvenster (17de tot 18de eeuw?); metselaarsmerken in de westgevel afgewerkt met overhoekse muizentand. Koor onder lager dak dan schip; gelijksoortige spitsboogvensters tussen steunberen; overhoekse muizentandfries. Overwelving door middel van tongewelf met casementen op doorlopende kroonlijst; spitsboog naar het koor, rondboog naar de pseudotranseptarmen.

Mobilair: Op kleine koperplaatjes geschilderde kruisweg, vermoedelijk uit eind 18de eeuw (onder meer reproducties van bekende meesters). Volks Sint-Martinusbeeldje (ruitervoorstelling).

Auteurs:  d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle