Pastorie

Tekst van Pastorie Sint-Gertrudisparochie met tuin (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/9322)

Dubbelhuis met grote beboomde achtertuin; voortuintje met herbouwd bakstenen muurtje. Gelegen ten westen van de kerk aan verbreding van de straat. Eénlaags huis van zeven traveeën onder mank zadeldak (nok parallel aan de straat, kunstleien). Oude traditionele kern met 19de-eeuwse verbouwingen. Bepleisterde en witgeschilderde lijstgevels, muurankers met kram en krul. Verankerde voorgevel met rechthoekige muuropeningen: beluikte vensters met hoekstenen en arduinen lekdrempels; deur met bovenlicht in arduinen omlijsting met druiplijst. Eenvoudige daklijstbalkjes. Verankerde achtergevel met verhoogde begane grond met keldergaten; gelijksoortige benedenvensters (doch zonder luiken). Dubbele steektrap en deur met bovenlicht (gesmeed ijzeren waaier) in een arduinen omlijsting met druiplijst. Toegevoegde bovenverdieping met rechthoekige vensters; gedeeltelijk gedicht benedenvenster. Recente garage links onder plat dak.

Auteurs:  d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle