Hof van Robijns

U-vormige hoeve met witgeschilderde bakstenen gebouwen op gepikte plinten onder zadeldaken (pannen), gegroepeerd rondom een deels gekasseid erf met binnentuin. Segmentboogvormig voetgangersdeurtje opgenomen in de dwarsschuur (ten zuidoosten), jaartal 1762 op de linker zijpuntgevel. Ten noordwesten, boerenhuis van het dubbelhuistype met één bouwlaag van zeven traveeën onder pannen zadeldak (nok parallel aan de straat), uit de 18de eeuw. Verankerde baksteenbouw. Rechthoekige muuropeningen. Beluikte kruiskozijnen van zandsteen met getralied bovenlicht. Deur in zandstenen omlijsting, bolkozijn als bovenlicht, geprofileerde tussendorpel op consooltjes. Achtergevel met deels vernieuwde muuropeningen. Rechts, twee beluikte kruiskozijnen, links, vernieuwde rechthoekige vensters. Rondboogdeur in omlijsting van zandsteen op imposten met trapezoïdale sleutel. Zijpuntgevels met aandaken. Ten noordoosten en ten zuidoosten, respectievelijk stalvleugel en dwarsschuur onder aaneengesloten zadeldaken op daklijstbalkjes. Dwarsschuur met twee rechthoekige veldpoorten, links, onder recente houten topgevel aan de straatkant. Rechthoekige en segmentboogvormige muuropeningen in de stalvleugel. Bakhuisje in de boomgaard achter het boerenhuis.

Auteurs:  d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle