Pensionnat Les Peupliers

Tekst van Meisjeskostschool Les Peupliers (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/70364)

Voormalig "pensionnat Les Peupliers", in het eerste kwart van de 20ste eeuw zeer vermaarde kostschool voor meisjes, heden in gebruik als Vredegerecht en turnzaal. Ruim gebouw met twee en een halve verdieping, elf traveeën en zadeldak (pannen), uit de 19de eeuw. Bepleisterde en beschilderde voorgevel onder uitspringende kroonlijst. Eenvoudige rechthoekige muuropeningen op de begane grond en licht steekboogvormige vensters met stucomlijstingen en doorlopende onderdorpels op de bovenverdieping; oorspronkelijk houtwerk. Eénlaags rechterbijgebouw onder pannen zadeldak, uit dezelfde tijd; rechthoekige deur en twee rondboogvensters met uitspringende onderdorpels.

Links, de later toevoegde turnzaal, kort voor 1909 opgetrokken naar plannen van V. Horta. Eenvoudige bakstenen constructie van vijf traveeën met stomp zadeldak; gevel geritmeerd door rechthoekige vensters met ijzeren lateien en arduinen lekdrempels; functioneel interieur, met dakstoel op ijzeren schoorstukken en ingebouwde Zweedse turntoestellen in de vloer.

Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne