Duitse betonnen constructie "1" van de Eerste Wereldoorlog

Tekst van Duitse militaire post I Flandern I Stellung (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/91445)

Duitse betonnen constructie "1" van de Eerste Wereldoorlog (zie ook constructie "2"), gelegen in de velden ten noordwesten van de Terrestdreef, op circa 200 meter van de andere constructie tegen een heuvelflank aan. De constructie ligt op circa 3300 meter ten zuiden van Zarren, tegen de grens met de gemeente Houthulst, in een landelijke, heuvelachtige omgeving. De constructies zijn ook zichtbaar vanuit de Vlaestraat.

Bovengrondse betonconstructie met rechthoekig grondplan van grosso modo vijf op zes meter. De randen van het dak zijn afgeschuind, evenals de hoeken van de constructie. Het beton is gegoten tegen een houten bekisting. Het dak lijkt gecementeerd te zijn. Vermoedelijk bevat de constructie één deuropening aan de oostzijde en twee andere openingen, die naar binnen toe verbreden aan de noord- en westzijde. De zuidzijde lijkt gesloten.

Deze twee constructies maakten deel uit van de "Flandern II-Stellung". Op een Belgische stafkaart van 11 september 1917 is te zien hoe in de omgeving van deze twee overgebleven bunkers er oefenterreinen waren aangelegd voor Duitse troepen, evenals schietstanden, enzomeer. De betonnen verdedigingswerken staan tot circa 1935 in een bosje, samen met nog vier andere constructies, die evenwel afgebroken zijn.

• Informatie verstrekt door Dhr. Jos Demaree.
  • Inventarisatie van Relicten uit de Eerste Wereldoorlog in de Westhoek (Provincie West-Vlaanderen, "Oorlog en Vrede in de Westhoek", en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen, 2002-2006).
  • DEMAREE J., Een kwarteeuw Zarren. 1900-1925, Sint-Andries, 2002, p. 32, 56.

Auteurs:  Vanneste, Pol; Baert, Sofie