Huis het Waterkasteel

Huis het "Waterkasteel", als verwijzing naar de Duitse watertoren uit de Eerste Wereldoorlog waarrond het in de wederopbouwperiode van de jaren 1920 (volgens het kadaster in 1921) gebouwd wordt.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog is het station van Zarren (zie Zarrenstraat) het laatste station voor het front. Rond het station wordt een 'pionierspark' uitgebouwd. De (stoom)treinen slaan er water in voor ze weer de andere kant oprijden. Er wordt water opgepompt in de "Broeken" ten noorden van de Spoorwegstraat en opgeslagen in de Duitse watertoren. De watertoren bestond naar verluidt uit vier betonnen pijlers waarop een betonnen waterbak. Een foto van winter 1918 waarop men reeds het huidige bakstenen torenachtig volume onder schilddak ziet, spreekt dit echter tegen. Op een luchtfoto van circa 1916-1917 herkent men het vierkante grondplan en het schilddak, alsook het lager noordelijker bijgebouwtje. Er liep een kanaaltje van de Zarrenbeek naar de watertoren.

Roodbakstenen woning opgetrokken rond en in een door de Duitsers gebouwde watertoren. De woning heeft een rechthoekige plattegrond en telt drie bouwlagen onder een schilddak (rode mechanische pannen), wat voor een torenachtig silhouet zorgt. Typerend zijn de gecementeerde en witgeschilderde muurvakken waarin de getoogde vensternissen opgenomen zijn. Omlopende bakstenen plint afgelijnd door doorgetrokken onderdorpels. De derde, volledig bakstenen verdieping is blind en wijst wellicht het niveau van het waterreservoir aan. Getoogde deur in een geriemde bakstenen omlijsting.
Rechts aansluitend, lager nutsgebouw onder zadeldak (golfplaten): witgeschilderde cementering, doch boven dezelfde doorgetrokken plint.

• Inventarisatie van Relicten uit de Eerste Wereldoorlog in de Westhoek (Provincie West-Vlaanderen, "Oorlog en Vrede in de Westhoek", en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen, 2002-2006).
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Zarren, 1921/23.
  • DE ROO N. (red.), De verbeelding van de Westhoek, Tielt, 2000, p. 212-213.