Tuinwijk Zuun

Tuinwijk uit het begin van de jaren 1920, gelegen in de hoek gevormd door de Bergensesteenweg (nummers 431-465) en de Jan Baptist Rampelbergstraat (nummers 1-5), nabij de grens met Lot, deelgemeente van Beersel; een eerste reeks woningen werd kadastraal geregistreerd in 1923, de overige in 1926.

De wijk, gebouwd in opdracht van de "Gewestelijke Maatschappij van goedkope woningen van de kantons Halle, Sint-Kwintens-Lennik en Ukkel", heden Gewestelijke huisvestingsmaatschappij "Zennevallei" te Halle, heeft een grosso modo rechthoekige plattegrond en wordt van noord naar zuid doorsneden door twee parallelle straten die verbonden zijn door een centrale doorgang.

Het ensemble bestaat uit gekoppelde of gegroepeerde eengezinswoningen met wisselend volumespel en ommuurde of omhaagde voortuintjes; enkele hoekpanden zijn schuin ingeplant. De elkaar afwisselende, bakstenen lijst- en tuitgevels ontlenen enkele vormelementen aan de neotraditionele stijl zoals aandaken, vlechtingen en rondboogdeurtjes. Voorts overwegend rechthoekige muuropeningen.

• Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Sint-Pieters-Leeuw, afdeling II, 1923 (eerste semester)/5, 1926/47.
  • BOSMANS F., PERSOONS J. & VAN POUCKE E. 2004: Wegen en straten in Zuun, Lewe 23.3-4, 63.

Auteurs:  Kennes, Hilde