Kasteel van Hulsberg

Tekst van Kasteel van Hulsberg (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200691)

Gebouwd in 1882, op de plaats van de oude kluis van Hulsberg. Ruim gebouw in eclectische stijl, gelegen in een park in landschapsstijl; van de oorspronkelijke bomen resten nog een aantal exemplaren. Door zijn hoge ligging beheerst het kasteel de hele omgeving, en is in alle richtingen van ver zichtbaar. Gebouw met complexe vorm en interessant volumespel, waarin elementen van de middeleeuwse burcht, onder meer de donjonachtige toren en de hoektoren, gecombineerd worden met neorenaissance-elementen -tuitgevel met aediculabekroning-, en de openheid van een 18de-eeuws kasteel, met typische roedeverdeling in de vensters. Bakstenen gebouw op hardstenen plint; banden van zwarte baksteen. Leien bedaking. De afwerking van de muuropening, waarvan de meeste rechthoekig zijn en voorzien van imitatie-negblokken, is van hardsteen.


Bron: PAUWELS D. & SCHLUSMANS F. met medewerking van MUYLDERMANS E. & ROMBOUTS J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14n4, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kasteel van Hulsberg [online], https://id.erfgoed.net/teksten/90719 (geraadpleegd op ).