Nachtegalenpark - Landschapsatlas

Park gelegen op de zuidoostgrens van de stad, aan de west- en oostzijde van de Beukenlaan, samengesteld uit kasteeldomeinen Vogelensang (zie Gerard Le Grellelaan), Den Brandt (zie Beukenlaan) en Middelheim (zie Middelheimlaan), die in 1910 aangekocht werden door de stad Antwerpen en officieel geopend in 1911. Naamgeving in verband met toponiem Nachtegaalshoek op het domein Den Brandt. Tot 9 mei 1912 was een groot gedeelte van het park Berchems en Wilrijks grondgebied. Geschiedenis en beschrijving van kastelen worden behandeld onder Beuken-, Gerard Le Grelle- en Middelheimlaan.

Groengebied met wandelpaden en waterpartijen, historische tuin zogenaamd "Rubenstuin" van 1976 naar ontwerp van R. Latinne, in 1977 geopend naar aanleiding van het Rubensjaar.

In parkgedeelte ten noorden van Middelheimlaan: sportvelden, speeltuin, dierenpark en zogenaamd "Melkerij", laatstgenoemde taverne gebouwd in 1912 en hersteld na de Tweede Wereldoorlog. Verder, verspreid over het park, rustbanken onder pannen en rieten dakjes. IJzeren brug met sierlijke leuningen.

In het park: Monument der gesneuvelden van de 7de linie naar ontwerp van A. De Mol en E. Vereycken; gedenkteken voor Nikolaas Jan Cuperus van 1930 naar ontwerp van F. Van den Heede, met medewerking van H. Pick, monument oorspronkelijk op Sint-Jansvliet, sinds 1949 in Nachtegalenpark; verder bronzen meisjesfiguur op hardstenen sokkel zogenaamd "Ritmische beweging" door Ernest Wynants.

• Monumenta, Antwerpen, 1987, p. 41, 46.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita