Herenhuis en Brouwerij Buffalo

Tekst van Brouwerswoning en brouwerij Van Den Bossche (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/9011)

Jugendstil getint herenhuis van het dubbelhuistype met twee bouwlagen van drie traveeën onder afgewolfd tentdak (nok parallel aan de straat, leien) met gesmeed ijzeren vorstkam, uit eind 19de eeuw tot begin 20ste eeuw. Baksteenbouw op arduinen plint. Gecementeerde banden, zware arduinen puilijsten. Links, zijrisaliet onder topgevel. Voornamelijk rechthoekige muuropeningen onder I-balken met rozetjes. Getraliede keldervensters. Casementen met jugendstil-graffito op borstwering en entablement. Kroonlijst op houten daklijstbalkjes. Aangepaste achtergevel. Links, blinde zijgevel, rechterzijgevel met vlak afgedekte aanbouwen.

Achter het herenhuis, de zogenaamde Brouwerij Buffalo. Diverse bakstenen gebouwen van één bouwlaag voornamelijk onder zadeldaken (Vlaamse pannen) rondom gekasseide binnenplaats. Gevels verdeeld in getoogde spaarvlakken tussen lisenen. Voornamelijk getoogde muuropeningen met ijzeren roedeverdeling, natuurstenen onderdorpels. Achteraan de binnenplaats: interessante brouwzaal van drie traveeën met onderdoorgang in eerste travee en deur in tweede travee bereikbaar via bakstenen trap met gebogen treden; toegang tot de verdieping via gietijzeren trap en balustrade in eerste travee. Rechts van brouwzaal, in de 20ste eeuw verhoogde (onder meer beton) mouterij en eest; ingebouwde ronde schouw op vierkant voetstuk.

Binnenconstructie: voornamelijk troggewelven (heden beton, vroeger baksteen) tussen ijzeren I-balken, rustend op zware haakse I-balk op ijzeren zeilen. Bij de technische installatie is te vermelden: een Cornwall-stoomketel (Mahy-Frères, Wondelgem, 8 atm, 1913) en een begin 20ste-eeuwse compressor voor koelinstallatie (Phoenix, Gent).

Auteurs:  d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle