Dorpswoning gedateerd 1847

Tekst van Dorpswoning gedateerd 1847 met ommuurde tuin (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89980)

Goed bewaard burgerhuis, volgens gevelsteen van 1847, met ommuurde en beboomde achtertuin; ingetekend op het kadaster in 1852. Oudste en meest gaaf bewaarde woonhuis in het dorpscentrum van Wemmel.

Witgeschilderd en deels bepleisterd breedhuis met enkelhuisopstand van vier traveeën en twee bouwlagen op gepikte plint, onder zwart (vooraan) en rood (achteraan) pannen zadeldak. Zowel aan de voor- als achterzijde later toegevoegde grote dakkapel met houten bebording onder pannen zadeldak. Fraaie lijstgevel voorzien van een tijdstyperende gevelbepleistering met schijnvoegen, gedichte steigergaten, aflijnende houten kroonlijst op klossen en groen en wit geschilderd houtwerk. Hardstenen gevelsteen boven de deur met moeilijk leesbaar opschrift: "P.V.D. ZYPEN/ M.E. V.D. MOORTEL/ 1847".

Rechthoekige beluikte vensters met hardstenen dorpels, houten vleugelvensters met zes ruiten, op de benedenverdieping met vast bovendeel. Rechthoekige deur in een smalle, hardstenen plattebandomlijsting, originele opgeklampte deur met bovenlicht waarin decoratieve houten ruitmotieven. Wit geschilderde achtergevel afgelijnd door een kwartholle daklijst in baksteen en houten bakgoot; rechthoekige muuropeningen en een oculus in rode bakstenen omlijsting. Wit geschilderde linkerzijgevel met rechthoekige vensteropeningen en een gecementeerde, blinde rechterzijgevel.

  • Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Wemmel: 1852/19.

Bron: VAN DAMME M. met medewerking van KENNES H. & STEYAERT R. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Wemmel, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB10, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs:  Van Damme, Marjolijn
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Dorpswoning gedateerd 1847 met ommuurde tuin [online], https://id.erfgoed.net/teksten/89980 (geraadpleegd op ).