Stokerijmolen

Voormalige 18de-eeuwse graanmolen, gelegen op de wijk "'t Hoge", het hoogste punt van Kuurne. Circa 1796 opgericht op een kunstmatige molenwal, wanneer de eerste eigenaar Louis Carpentier van Kortrijk naar Kuurne komt wonen. Hij verhuisde waarschijnlijk zijn molen, die vroeger opgesteld stond langs de Gentsesteenweg te Kortrijk. In 1957 wordt de molen buiten werking gesteld en in 1959 aangekocht door de gemeente. In 1962-1963 worden eerste herstellingswerken uitgevoerd door firma Vandekerckhove. De molen krijgt nieuwe wegen en teerlingblokken en een nieuwe bedekking. De steenbalk wordt versterkt met ijzeren balken. In 1977 moet de molen opnieuw gestut worden en wordt besloten over te gaan tot een grondige restauratie. De molen wordt ontmanteld en tussen 1980 en 1983 gerestaureerd onder leiding van architect Paul Goethals, uitgevoerd door Cottenier uit Aalbeke (Kortrijk). De molen kan draaien maar is niet meer maalvaardig.

Houten staakmolen op vier witgeschilderde bakstenen teerlingen. De molen is aan drie zijden bekleed met een verticale beschieting en houten leien aan de windweegzijde. Geknikt zadeldak met wolfseind en bekroond met ijzeren sierelement. Niet verdekkerde wieken, gevlucht van circa 24 meter. Aan de staartzijde: laadluik onder zadeldakje, met katrolsysteem.

Op de maalzolder bevindt zich een haverpletter. De steenzolder bevat twee koppels maalstenen. Het vangwiel heeft 52 kammen en het voorwiel heeft 44 kammen.

Het klauwijzer van de voormolen bevat de inscriptie "I CLARYSSE TOT M". Op de windpeluw is het jaartal "1874" te lezen. Op de meelbak staan verschillende namen en data, waaronder "1829" en "1836". Op de middenlijst talrijke opschriften "FITALUS CORNILLE", "R.C. DE BAL/ 18XXIIX", "KINDTS/ 1818", "BENEDICTUS LAMBRECHT", "P. JOYE", "1818".

• Archief Ruimtelijke Ordening West-Vlaanderen - Onroerend Erfgoed, archiefnummer W/00660.
  • CORNILLY J. 2001: Monumentaal West-Vlaanderen. Beschermde monumenten en landschappen in de provincie West-Vlaanderen, Deel 1: arrondissementen Ieper, Kortrijk, Roeselare, Tielt, Brugge, 137.
  • DEVLIEGHER L. 1984: De molens in West-Vlaanderen, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen, deel 9, Tielt-Weesp, 282.
  • DEVYT C. 1966: Westvlaamse windmolens. Inventaris volgens de toestand op 1 januari 1965, Brugge, 89.
  • S.N. 1996: Westvlaamse windmolens. De Stokerijmolen te Kuurne, Curiosa 34.335, 29-31.
  • VAN HOUDENHOVE F. & VAN WEZEMAEL L. 1996: De geschiedenis van de Kuurnse Sint-Pietersparochie, Kuurne, 74.

Auteurs:  De Gunsch, Ann