Parochiekerk Sint-Martinus

Tekst van Parochiekerk Sint-Martinus met kerkhof (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/8931)

Westoost-georiënteerde kruiskerk met omringend, ommuurd kerkhof, gelegen ten westen van het gekasseide kerkplein. De plattegrond ontvouwt: een vierkante toren ten oosten met in het zuiden winterkapel en ten noorden Heilige Grafkapel, een driebeukig schip met vier traveeën, lagere noordelijke en zuidelijke zijkapel, transept, hoofdkoor en zijkoren met twee rechte traveeën en respectievelijk vijfzijdige en vlakke koorsluiting. Neogotische kerk opgericht in 1912-1913; oosttoren en zijkapellen zijn de kruisingstoren en transept van de voormalige vroeg-gotische kerk.

Zandsteenbouw (deels hergebruikt materiaal), onder zadeldak (leien). Noord- en zuidgevel van het oorspronkelijk transept: baksteenbouw, authentiek spitsboogvenster en ramen. Sobere vierkante oosttoren (zandsteen), onder tentdak, rechts geflankeerd door neogotisch achtzijdig traptorentje. Gekoppelde spitsboogvormige galmgaten, twee per wand, drie aan zuidzijde. Neogotische oostgevel met rechthoekig portaaltje met rechthoekige deur onder blind spitsboogveld; tussendorpel op zandstenen maskerkopjes als consoles. Links, oostelijke zijgevel met neogotisch spitsboogvenster en calvarie.

Schip met zijbeuken opgevat als kapelgevels onder schilddak (leien). Schip, transept en koor, geritmeerd door steunberen met een versnijding. Spitsboogvensters in kwartholle omlijsting, afzaat, neogotische tracering. Oculi als bovenlichten voor de middenbeuk. Noord- en zuidgevel van het transept met twee gekoppelde lancetvensters met vierpas. Zuidgevel van de rechts zijkapel met rechthoekig deurtje met blind boogveld en flankerend achtzijdig torentje.

Toren op zware pijlers, kruisribgewelven en rond galmgat, afgescheiden van de middenbeuk door middel van een natuurstenen muur in ruw verband met spitsboogvormige muuropening (ondervernieuwing?). Vroeg-gotische transeptarmen onder spitstongewelven. Hoofdbeuk met spitsboogarcaden op zandstenen zeilen op achtzijdige basis met gestileerde bladkapitelen. Hoofdbeuk en transeptarmen en hoofdkoor onder houten spitstongewelven. Zijbeuken en zijkoren onder kruisribgewelven.

Mobilair: Kruisweg door J. Meganck (circa 1857). Hoofdaltaar (circa 1913); biechtstoel (circa 1913); preekstoel uit de 17de en 20ste eeuw. Doopvont op steun met jaartal 1616.

• VANDENBUSSCHE VAN DEN KERKHOVE C. 1976: Fotorepertorium, Kanton Herzele, 22-24.

Auteurs:  d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle