Kasteel

Kasteel in neo-Lodewijk XIII-stijl met omringend park, gelegen in fraai beboomd landschap; lange eikendreef vanaf de Peperstraat; gebouwd in de tweede helft van de 19de eeuw in opdracht van baron van de Woestijne.

Woonvleugel van twee en een halve bouwlaag en zeven traveeën bij drie traveeën, onder complexe leien bedaking die de gevelordonnantie accentueert: zadeldak gecombineerd met gebogen haakse schilddaken boven de midden- en zijrisalieten van respectievelijk drie en één brede travee. Baksteenbouw op arduinen plint; hoek- en negblokken, kordons en lijsten van kalkzandsteen. Risalieten gemarkeerd door geblokte hoekpilasters en belijnd door doorlopende kordons die bouwlagen aangeven. Rechthoekige benedenvensters en getoogde bovenvensters, telkens in contrasterende natuurstenen omlijstingen. Ietwat gedrongen opstand van het middenrisaliet. Uitspringende galerij met Toscaanse zuilen onder zwaar entablement met bekronende siervazen, gebruikt als balkon voor bel-etage; uitgerokken driehoekig fronton met reliëf. Nagenoeg zelfde ordonnantie voor de achtergevel: afwijkende vorm voor galerij en balkon, hier afgelijnd door balustrade tussen postamenten met siervazen.

Haakse aanbouw van één bouwlaag onder zadeldak (eerste kwart van de 19de eeuw) aan de achtergevel rechts: baksteenbouw op natuurstenen plint met segmentboogvormige muuropeningen in omlijstingen van gesinterde baksteentjes. Achter het kasteel ten oosten, verwaarloosde dienstgebouwen: baksteenarchitectuur uit de 19de eeuw. Voor die kasteeldreef, drie pittoreske huizen uit het eerste kwart van de 19de eeuw: nummer 1 en nummer 5 en Peperstraat nummer 50.

Auteurs:  d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle