Plaetsmolen

Zogenaamd "plaetsmolen" of "molen van Praet". Reeds in 1561-1571 (kaart van het Brugse Vrije door Pieter Pourbus) bevond zich op deze site een molen. Ook op een kaart van 1760 is een "Molen van Oedelem" weergegeven. De Ferrariskaart van 1770-1778 vermeldt "den platse molen".

De huidige molen is het restant van een stenen bergmolen opgericht in 1868 ter vervanging van een houten staakmolen die van voor 1830 dateert. De molen diende enkel om graan te malen en bleef in werking tot na de eerste wereldoorlog. Dan werden de roeden weggehaald. Na de Tweede Wereldoorlog werd de kap verwijderd en later de romp verlaagd. De romp is opgetrokken in roodbruine Oedelemse baksteen. Opengewerkt met rondboogingangen en -vensters. Oorspronkelijk was een molenberg aanwezig voorzien van een in- en uitrit.

• OCMW Archief Brugge, Fonds Kaarten en Plannen, Losse stukken.

Auteurs:  Gilté, Stefanie