Pastorie

Tekst van Pastorie Sint-Martinusparochie met tuin (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/8917)

Dubbelhuis van vijf traveeën en twee verdiepingen onder een zadeldak (mechanische pannen), door middel van muurankers gedateerd 1749, doch tijdens de 19de eeuw gewijzigd en verhoogd met de bovenverdieping.

Recent gedecapeerde bakstenen voorgevel met 19de-eeuwse opstand. Rechthoekige vensters, beluikt op de begane grond, voorzien van arduinen lekdrempels. Bewaarde zandstenen negblokken aan het tweede venster; ook zandstenen negblokken tussen het vierde en vijfde benedenvenster duidend op de vroegere traditionele gevelindeling. Integraal 19de-eeuwse bovenvensters in een geschilderde omlijsting. Aangepaste rechthoekige deur in een geprofileerde omlijsting van zandsteen. Beraapte achtergevel; zandstenen deuromlijsting zichtbaar. Recent breed rechter venster.

Links van de straatgevel, aanbouw van twee traveeën. Rechts, bijbouw gereduceerd tot garage.

Auteurs:  d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle