Gedenkzuil

Tekst van Gedenkzuil Eerste Wereldoorlog (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88972)

Gedenkzuil met kruis voor de militaire slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog. De oprichting werd goedgekeurd in 1919. Oorspronkelijke plannen waren veel grootser. Burgemeester ridder de Vière wou een oorlogsmonument ter ere van het Heilig Hart oprichten.

Op een achthoekig podium van arduin met drie treden aan elke kant staat een achthoekige sokkel. Erboven een hoge slanke rondzuil met basement en pseudo-Korinthisch kapiteel, op de top een groot kruis, in het midden versierd met een Lam Gods in een medaillon en aan de achterkant het Heilig Hart met doornenkroon. Tegen de voorzijde van de zuil, staat op drie fijne rondzuiltjes met bladkapiteel, het beeld van het Heilig Hart onder een baldakijn.

Op de sokkel acht bronzen tekstplaten met opschrift: "H. HART VAN JEZUS WEES HUNNEN ZALIGHEID", de namen; op de andere platen: "DE 162 SOLDATEN VAN BEERNEM WELKE DEN OORLOG VAN 1914-1918 MEDEGEDAAN HEBBEN EN ZEGEVIEREND HUN DORP ZIJN BINNENGEKOMEN", "ZEGEVIERDEN", de namen, waaronder ziekendiensters, rijkswacht, "GEDENKTEEKEN OPGERICHT BIJ BESLISSING VAN DEN GEMEENTERAAD IN ALGEMEENE VERGADERING VAN 31 MAART 1919 TER HERKENTENIS, HULSE EN EEUWIGE GEDACHTENIS AAN DE GESNEUVELDE HELDEN VAN BEERNEM WELKE HUN BLOED TEN BESTEN GAVEN; EN AAN DE OVERLEVENDEN WELKE ZEGEVIEREND STREDEN VOOR DE VERLOSSING VAN ONS VADERLAND", "BURGEMEESTER RIDDER E. DE VIÈRE", "SCHEPENEN LOOTENS ADIEL", "VAN HAECKE KAMIEL", "DE BAEDTS KAMIEL", "DE PREST HENDRIK", "RAADSLEDEN D'HOORE ACHIEL", "DOBBELAERE AUGUST", "MEULEMAN HECTOR", "DE GEHEIMSCHRIJVER J. VAN HAECKE", "DE BOUWMEESTER JOS. VIÉRIN".

• JACOBS M., Zij, die vielen als helden. Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, deel 2, 1996, p. 26-27.

Auteurs:  Gilté, Stefanie