Kerkhof van Sombeke

Kerkhof van Sombeke gelegen achter de parochiekerk Sint-Rochus en opgericht na schenking in november 1888 aan de kerkfabriek door de familie De Brabander van een stuk land achter de kerk van Sombeke; daarbij werd een plaats voorbehouden voor de familiegrafkelder van de schenkers en een begraafplaats voor de priesters van Sombeke. Een gekasseid pad links opzij van de kerk leidt naar het hoger gelegen grotendeels omhaagde kerkhof met ijzeren toegangshek in de as van het koor. Een axiaal grindpad leidt naar het centraal staande hardstenen grafmonument van de familie De Brabander gemarkeerd door een Christusbeeld aan kruis op een hoge sokkel met opschrift "Grafstede der Familie de Brabander". Zes verspreid staande geajoureerde traditionele gietijzeren grafkruisen, de meeste met bewaarde tekstplaat (sommige onleesbaar geworden).

• SERGEANT N., De parochie Waasmunster geschiedenis en patrimonium, Tielt, 1991, p. 151.

Auteurs:  Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena