Tuinwijk

Tekst van Sociale woonwijk Hollandse molen (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/125374)

Tuinwijk aangelegd in het zuidwesten van de wijk Heide tussen Molendreef (noord), Guido Gezellestraat (oost), Hoogstraat (zuid) en Belselestraat (west), nabij de rand van het oude dorpscentrum. Eerste reeks van sociale woningen in de vroegere stationsbuurt, opgericht door de N.M. Dendermondsche Volkswoningen als aanzet voor de ontwikkeling van een grote sociale woonwijk op de zogenaamde wijk "Hollandse Molen". Het bouwplan van 1953 door architect D. Windey (Dendermonde) voorzag de oprichting van 50 goedkope woningen waarvan 10 voor ouden van dagen.

Per twee, drie, vijf of zes en per type gekoppelde huizen met voortuintjes opgetrokken langs een as met enkele zijstraatjes, opgetrokken in een landelijke stijl typerend voor dergelijke projecten van sociale woningbouw in Vlaanderen van de jaren 1950. Bakstenen laagbouw de meeste onder pannen zadeldaken (enkele onder schilddak verenigd). Karakteristieke plinten in breuksteen. Verschillende type deurtjes in variërende omlijstingen van gesinterde baksteen geïnspireerd op de lokale hoevebouw. Brede liggende benedenvensters en doorlopende houten dakkapellen. Renovatiewerken aan de gang gepaard met vernieuwing van ramen en deur doch voorts met respect voor het globaal oorspronkelijk eenheidsconcept van de wijk.

• Gemeentearchief Waasmunster, nummer 1.777.818, Stedenbouwkundige vergunning, Volume 17/ Nummer 27.
  • BOCKLANDT R. 1987: Waasmunster mijn dorp, mijn leven, Waasmunster, 129.

Auteurs:  Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena