Villa Vogelzang

Voorheen landhuis "Ter Heide", nu Villa "Vogelzang" genaamd.

Grote villa opgericht in 1913-1914 als buitenverblijf in opdracht van R. Verbrugge-Pilloy, fabrikant te Sint-Niklaas (volgens kadasterarchief). Oorspronkelijk een langgerekt landhuis in traditionele landelijke baksteenbouw gekenmerkt door steile tuitgevels op hoge schouderstukken en hoge pannen bedaking met aandaken en klimmende dakkapellen; hoeksteunberen, typische houten kruiskozijnen met gekoppelde rollaagjes, halve luiken en kleine roede verdeling in de bovenlichten.

Vermoedelijk al tijdens het interbellum dakpannen vervangen door rieten dakbedekking (vergelijk met oude prentbriefkaarten). Volgens plan van eind 1940 naar ontwerp van architect Charles Hoge (Gent) vergroot met meerdere aanbouwen en enigszins aangepast (1941-1942) doch met merendeels behouden gevels en vroegere muuropeningen.

Nu een villa met meer uitgesproken cottage allure, witgepleisterde gevels, kleine vergrotingen met toegevoegde natuurstenen geveldelen voorzien van tudorboogvormige deuren.

Omringende tuin met karakteristiek laag houten tuinhek aan dito uitgewerkte stijlen aan de Koningin Astridstraat voorzien van bordje met geschilderde villanaam.

• Gemeentearchief Waasmunster, 1.777.818, Stedenbouwkundige vergunning, Volume 5/14.
  • Prentbriefkaartencollectie J. De Blanger, Waasmunster.