Standbeeld voor de militaire slachtoffers van de Eerste en Tweede Wereldoorlog

Tekst van Standbeeld voor de militaire slachtoffers van de Eerste en Tweede Wereldoorlog (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88290)

Standbeeld voor de militaire slachtoffers van de Eerste en Tweede Wereldoorlog, gelegen op een met kasseien afgeboord grasperkje op de hoek met de Hofstraat.
Standbeeld opgetrokken na de Eerste Wereldoorlog op de plaats van enkele vernielde huisjes; naast het standbeeld stond tot aan de Tweede Wereldoorlog nog een kanon. Sokkel met beeld, uitgevoerd door beeldhouwer Karel Laloo en onthuld in 1921. Vlakke sokkel met bovenaan schuin aflopende zijde en erop een smalle trapeziumvormige blok. Daarop staat een beeld in witte natuursteen van een soldaat met helm, die het levenloze lichaam van een jongeman in burgerkleren ondersteunt. Op de voorzijde van het blok staat de inscriptie met zwart beschilderde letters "AAN/ DE GESNEUVELDEN/ VAN DEN/ GROOTEN OORLOG/ 1914 † 1918/ DE DANKBARE GEMEENTE/ RUDDERVOORDE" en op de zijkanten de namen van de gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog. Op de voorkant onderaan de gesneuvelden van de Tweede Wereldoorlog.
Ten westen van het standbeeld staat een imposante Lindeboom.

• GOETHALS L., Ruddervoorde vroeger en nu, Roeselare, 1980, p. 36-37.
  • JACOBS M., Zij, die vielen als helden ... Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, deel 2, Brugge, 1996, p. 349-350.

Auteurs:  Vanwalleghem, Aagje