Behoort tot de vooruitgeschoven fortengordel van acht forten naar ontwerp van A.H. Brialmont, waartoe ook de forten van Edegem en Mortsel behoren. Werken aangevat in 1864 en voltooid in 1867.

Fort gelegen in het oostelijk deel van de gemeente, Autolei ten oosten en Herentalsebaan ten zuiden; tot 30 juni 1975 in gebruik door de militaire overheid, heden eigendom van de gemeente.

Nagenoeg vijfhoekige omwaterde constructie die vrij gaaf bewaard bleef. De omwatering ten zuiden werd deels gedempt tussen keel en lage batterij.

Bewaarde onderdelen: keel met ingang tot het binnenfort, binnenfort, contrescarpe van het binnenfort, lage batterijen, paviljoen van de officieren, halve caponnières, hoofdfront, caponnière, flankerende batterijen van front I-II, doorgangen naar schuilplaatsen. het binnenplein werd kort voor de Tweede Wereldoorlog, toen het Belgisch leger gemotoriseerd werd, volgebouwd met hangars.

Auteurs:  Steyaert, Rita