Korenwindmolen

Aan de Burggravenstroom in de wijk Wippelgem gelegen korenwindmolen zogenaamd Gerardsmolen of Wippelgemmolen. Stenen beltmolen volgens opschriften "gebouwd door Gerard Neyt 1864" op de plaats van een houten staakmolen van 1645, afgebrand in 1787 en heropgebouwd. Een steen aan het molenperron vermeldt "Gebouwd in 1864 hersteld in 1965". In 1870 plaatsing van een stoommachine. In gebruik tot 1940. Thans eigendom van de gemeente en gerestaureerd in 1965 (zie gedenkplaat V.T.B.) en in 1984.

Ronde stenen windmolen van het type bergkorenmolen met binnen kruier (kettingkruier). Dubbel molenperron met doorritten ten zuidoosten en ten noordwesten. Ronde stenen bovenkruier met kruiwiel in de kap (leien). De enige intact bewaarde Oost-Vlaamse binnenkruier. Kruien door middel van tandwielen in beweging gebracht door gaffelwiel met ketting vanaf de molendam. Staande as met koppeling. Wiekenkruis met ijzeren roeden.

• Archief Bestuur voor Monumenten en Landschappen, Buitendienst Oost-Vlaanderen.
  • BAUTERS P. 1985: Eeuwen onder wind en wolken. Windmolens in Oost-Vlaanderen, Gent, 256-267.
  • BAUTERS P. 1986: Het Oostvlaams molenbestand in 1986, Kultureel Jaarboek voor de Provincie Oost-Vlaanderen, bijdragen Nieuwe Reeks, nummer 25, Gent, 116.
  • DE VOS A. 1960: Tweehonderd jaar strijd om een eigen parochie te Doornzele (Evergem), Appeltjes van het Meetjesland, Jaarboek 11, 201-208.
  • S.N. 1962: Inventaris van de wind- en watermolens in de provincie Oostvlaanderen, Kultureel Jaarboek voor de Provincie Oostvlaanderen, Tweede band, Gent, 74.

Bron: LANCLUS K. & VERBEECK M. 1993: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Evergem - Lochristi, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n4, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke