Brouwerij Bekaert

Zogenaamd "huis Bekaert", met op het achtererf restanten van de voormalige "brouwerij Bekaert" of "Den Appel". De geschiedenis van de brouwerij gaat terug op 1658 wanneer de familie Moke op deze plaats een brouwerij opricht, dit na het verkavelen van delen van het vroegere marktplein.

Het gebouwencomplex met brouwerij en twee huizen is als dusdanig reeds aangeduid op het primitief kadasterplan (circa 1830). De toenmalige eigenaar volgens de eerste aanwijzende tafel is brouwer J.B. Boutens. De activiteiten van de brouwerij stoppen na de Eerste Wereldoorlog. Tot de jaren 1980 bierdistributie waarna de gebouwen aangekocht worden door het stadsbestuur (inrichting als kantoorruimte).

Aan het marktplein, imposant burgerhuis met 19de-eeuwse lijstgevel, mogelijk heeft het pand wel een oudere 18de-eeuwse kern. Breedhuis van zes traveeën en twee en een halve bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannen), aflijnende gootlijst op klossen aanzettend op lijstwerk; links poortdoorgang onder lager lessenaarsdak. Witbeschilderde, bepleisterde lijstgevel boven arduinen plint, ritmering door middel van kordonlijsten. Centraal portaalrisaliet met korfboogportaal in een geriemde arduinen omlijsting, bewaarde vleugeldeur met paneeldeuren en bovenlicht. Voorts rechthoekige muuropeningen met deels bewaard beschilderd houtwerk met T-indeling.

Deels bewaard interieur: onder meer deels bewaarde vloeren, kamer met brede schouw op de begane grond, bewaarde trap, voorts bewaarde marmeren schouwtjes. Kelder met brede troggewelven op ijzeren I-balken. Zolder: was vroeger ingericht als kamers voor het dienstpersoneel, brede plankenvloer, bewaarde samengestelde kapconstructie bestaande uit vier getelmerkte gebinten met pen- en gatverbindingen.

Achterliggend erf, met bewaarde witgeschilderde lage nutsgebouwen onder pannen zadeldaken, U-vormig opgesteld.

Het meest zuidelijke nutsgebouw – op vandaag is hier het stadsarchief ondergebracht - is hoger opgetrokken en bewaart mogelijk een oudere 18de-eeuwse kern, zie aanduiding op het primitief kadasterplan en de bewaarde kapconstructie. De aansluitende hogere mouttoren onder pannen schilddak is voorzien van muurankers "1793" en ankers in de vorm van roerspanen. Volgens het kadaster wordt deze toren echter pas in 1883 opgetrokken (zie mutatieschets), wat de datering met jaarankers twijfelachtig maakt.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207, Mutatieschetsen, Torhout, 1883/175.
  • MESTDAGH M., Archiefbeelden Torhout, Gent, 2002, p. 44.