Pastorie

Tekst van Pastorie Sint-Pieters-Bandenparochie met tuin (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/8684)

Pastorie met ruime, beboomde, voor- en achtertuin met hoog hek aan straatzijde. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel met straat, kunstleien), daterend uit midden 18de eeuw met latere aanpassingen. Beraapte lijstgevel op arduinen plint. Steekboogvensters met arduinen onderdorpels en vlakke beschilderde omlijstingen (cement). Rechthoekige deur met steekboogvormig bovenlicht in een vlakke arduinen omlijsting met gestrekte tussendorpel. Bepleisterde daklijst. Linker zijpuntgevel bewaart muurvlechtingen. Verbouwde achtergevel. Rechts, aanbouw van één travee, één bouwlaag onder lessenaarsdak; steekboogvenster. Het interieur bewaart onder meer een salon met stucplafond (midden 18de eeuw) en een sierlijke houten trap uit de 19de eeuw.

Alleenstaande schapenstal (voorheen woning), van één bouwlaag, vijf traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen, nok loodrecht op straat). Rechter zijpoortgevel met sierlijk jaaranker 1817.

Auteurs:  d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle