Gedenkteken voor de militaire en de burgerlijke slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog

Tekst van Gedenkteken voor de militaire en de burgerlijke slachtoffers (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/86747)

Gedenkteken voor de militaire en de burgerlijke slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog.
Oorspronkelijk opgetrokken in 1921 op het pleintje aan de westzijde van de Sint-Pieterskerk (zie Kerkstraat) naar ontwerp van Karel Lateur (signering onderaan noordzijde), broer van Stijn Streuvels; uitvoering door aannemer Edgard Lievens.

Op 21 september 1929 (volgens andere bronnen in 1931) overgebracht naar de huidige locatie op het pleintje aan de westzijde van het "Vijverhof", het in 1966 en 1992 omgebouwde voormalige neogotische complex van de "Kapel van de Congregatie" en "Jongelingenpatronage".

Verplaatsingswerken uitgevoerd door aannemer Lievens en beeldhouwer Maurice Vander Meeren (Tielt). Voorzien van de huidige afsluitingsmuur in 1947-1949. Pleintje aangelegd met breukstenen bestrating omgeven door lage bakstenen muurtjes, haag en aanplantingen, vooraan (westzijde) afgesloten door middel van ijzeren hek met ingewerkt kruismotief, tussen bakstenen pijlers met natuurstenen dekplaat.
Centraal opgesteld, rechthoekige natuurstenen gedenksteen op hoge dito plint.

Wand opgebouwd met sterk inspringende nissen van verschillende afmetingen, met sculpturen in hoogreliëf. Religieus tafereel in expressionistische stijl met de nadruk op de symboliek van het kruisigingstafereel. Centraal, hoger opgetrokken nis met calvarietafereel waaronder soldaat op wacht met zwaard in de handen; aan weerszijden, in diepere nis met gebogen belijning, telkens drie halfzittende gewonde of gedode soldaten met op de achtergrond een brandende stad en een gefolterde figuur; hoeknissen met vrouwenfiguur in lang gewaad die kelk omhoog houdt. Opschriften, opzij van centrale nis: "ZEGENE GOD MILD ONS BLOED", "GESTORT VOOR ONS VADERLAND"; onderaan: "1914", "1918"; noordzijde: "1914-1918", "GESNEUVELDE SOLDATEN", de namen; zuidzijde: "GEFUSILLEERDEN", de namen.

• Heemkundige Kring De Roede van Tielt, Fototheek.
  • DE GRYSE P., Tielt graag gezien, Aarsele-Kanegem-Schuiferskapelle-Tielt, Tielt, 2003, nrs. 93.
  • JACOBS M., Zij die vielen als helden… Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, Deel 1, Brugge, 1995, p. 129.
  • JACOBS M., Zij die vielen als helden… Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, Deel 2, Brugge, 1996, p. 391-392.
  • VANDEPITTE P., Van Thielt tot Tielt, Tielt, 1975, nrs. 14, 48, 105.

Auteurs:  Callaert, Gonda; Santy, Pieter