Lemmensmolen

Tekst van Lemmensmolen met molenaarswoning (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/86093)

Bakstenen windmolen, gebouwd in 1856 door F. Verbeek en G. Coenen als graan- en oliemolen. De naam Lemmensmolen is afkomstig van de gelijknamige familie, vanaf 1919 eigenaar van de molen. Tot 1964 werd met windkracht gemalen, daarna werd overgeschakeld op een mazoutmotor. Gerestaureerd in 1989. De molen is maalvaardig.

Het is een conische bergmolen met houten kap, gebouwd op een aarden terp. De kap draagt het opschrift: LEMMENSMOLEN. De romp telt drie bouwlagen; overhoekse muizentandfries onder de kap. De voorzijde is naar de straat gericht: rondboogvensters en een rondboogpoort met hardstenen sluitsteen, waarop het opschrift: F. VERBEEK/ G. COENEN/ 1856.

Het molenaarshuis, uit dezelfde periode, ligt aan de straat. Breedhuis van het dubbelhuistype, vijf traveeën en één bouwlaag onder geknikt zadeldak; dit dak is een late aanpassing van het oorspronkelijke zadeldak, waarvan de bouwnaden in de zijgevels bewaard bleven. Rechthoekige vensters met hardstenen latei en lekdrempel, voorheen beluikt. Rechthoekige deur in een hardstenen omlijsting op neuten.

Recente dienstgebouwen rechts en achteraan het erf.

• S.N. 1981: Ken je gemeente... Kinrooi, (Kinrooi), 16.
  • VAN DOORSLAER B. 1996: Met de stroom mee of tegen de wind in? Molens in Limburg, Borgloon, 19.

Bron: SCHLUSMANS F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Schlusmans, Frieda