Villa Zeemeermin

Nummers 10-19: villa's in traditionele landelijke stijl naar "Vlaams" concept, tussen 1924-1927 ontworpen door de Gentse architect Valentijn Vaerwyck voor zichzelf (nummer 11), voor zijn vrienden Oscar Sinia (nummer 12), Isidoor Blancquaert (nummer 13), René De Cramer (nummers 18-19) en voor de aannemer (nummer 10). Eén- tot viergezinswoningen midden omhaagde en/of ommuurde tuintjes met houten toegangshek tussen bakstenen hekpijlers; witbeschilderde en verankerde baksteenbouw op gepikte plint; één bouwlaag onder laag reikend en wisselend dakenspel; variërende muurpartijen met onder meer erkers, balkons, loggia's en steunberen; monumentale schoorstenen; verzorgd houtwerk waaronder beluikte ramen met kleine roedeverdeling. Alle dragen een benaming welke veelal is uitgebeeld door middel van bas-reliëfs of gevelstenen. Nummer 13: "Zeemeermin", steen in geveltop met "Anno Dni 1926". Overstekend dak op modillons.

• DEMEY A., Valentin Vaerwyck. Van Oud-Vlaenderen tot nieuw provinciehuis. Gent, 1993.

Auteurs:  Huys, Martine