Dokterswoning Vertongen

Voormalige dokterswoning Vertongen, heden notariswoning. Ingeplant op straathoek met de Plezantstraat, links palend aan de Onze-Lieve-Vrouwe- of de Begijnhofkapel, tegenover De Ring.

Neoclassicistisch burgerhuis volgens gevelsteen in de achtergevel "D C Vertongen/ Doctoor/ 1875" gebouwd in 1875 na afbraak van de bestaande gebouwen in opdracht van dokter Vertongen Désiré-Constant. Bouw kadastraal genoteerd in 1876. In 1882 rechts vergroot met aanbouw die inmiddels vervangen is door een nieuwbouw.

Beeldbepalend dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak, aan weerszij geflankeerd door lage baksteenbouw van drie en vier traveeën. Verzorgde bepleisterde en beschilderde voorgevel op een hardstenen plint, met karakteristieke opbouw en ritmering. Benadrukt middenrisaliet, met balkon op de bel-etage, en hoeklisenen afgewerkt met bossage. Verdiepte en beluikte benedenvensters aan uitgewerkte hardstenen lekdrempels. Bovenvensters gevat in gestucte omlijsting met oren, waterlijstje en sluitsteen én een gecanneleerde lekdrempelversiering. Samengesteld hoofdgestel met overstekende kroonlijst en spiegels tussen uitgelengde modillons. Centrale voordeur gevat in een sobere geprofileerde hardstenen omlijsting op neuten. Fraai uitgesneden vleugeldeur met letter “V” in het bovenlicht, verwijzend naar de bouwheer.

Aanpalende bijgebouwen in spiegelbeeld, geleed door middel van lisenen en aflijnende boogfries, afgeboord door zwart gesinterd baksteenlijstje.

Achtergevel van tweeënhalve bouwlaag met zelfde ritmering en indeling als de voorgevel. Opgetrokken in metselwerk met verwerking van zwart gesinterde baksteen voor deur- en vensteromlijstingen analoog aan de bijgebouwen aan de straat. Centraal hoog traphalvenster.

Binnenindeling met klassieke dubbelhuisplattegrond: centrale hal met twee per twee geschikte aanpalende salons. Eclectische interieuraankleding typisch voor de bouwperiode, waarbij elke ruimte in een andere stijl en kleur gedecoreerd werd. Afwerking als geheel ontworpen met onderlinge afstemming van gestucte en beschilderde plafonds, marmeren schouwmantels, wandbehang of bespanning, beschilderd binnenschrijnwerk,... Tot slot, opmerkelijke trapleuning eindigend in een slangenkop, een vaak weerkerend motief in dokters- of apothekerswoningen.

Auteurs:  Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena